Anmeld dine marker med læggekarotfler til marksyn

Dine marker skal anmeldes til marksyn i Tast Selv, når du vil dyrke læggekartofler i dem.

Anmeld dine marker til marksyn i Tast Selv 

Landbrugsstyrelsen gennemgår den anmeldte avl og godkender avlen til efterfølgende marksyn. Landbrugsstyrelsens kontrollører syner basisavlen, men præbasisavlen synes af SEGES på vegne af Landbrugsstyrelsen.

Du kan læse mere om anmeldelse af marker til marksyn i Landbrugsstyrelsens vejledning om læggekartofler og avl af konsumkartofler. 

Vejledning om læggekartofler og avl af konsumkartofler

Kursiv billedtekst

Hvornår skal jeg anmelde mine marker?

Anmeldelse af linjer til avl af læggekartofler skal være modtaget af Landbrugsstyrelsen via Tast selv senest den 25. maj i avlsåret. Læggekartoffelavlere, der ikke anmelder avl af læggekartofler et enkelt år, skal meddele det til Landbrugsstyrelsen, da autorisationen ellers ophører.

Landbrugsstyrelsen godkender ikke linjer til avlskontrol, hvis der mangler dokumentation for linjerne.

Hvordan anmelder jeg mine marker?

Avl af læggekartofler kan kun anmeldes på arealer, der er godkendt og fundet fri for kartoffelcystenematoder.

Du anmelder arealer til marksyn i Tast selv ved at oprette et skema under ordningen ’anmeldelse af læggekartofler til marksyn’(ALM)

Når du anmelder dine marker, skal du gøre følgende:

  • Indsende dokumentation for indkøbt læggemateriale, i form af plantepas kombineret med certificeringsmærke og faktura/følgeseddel
  • Indtegne og navngive marken i Internet Mark Kort (IMK)
  • Linjernes marknummer, høstnummer ved dansk læggemateriale, mængden af læggemateriale og linjens areal angives i ansøgningsskemaet
  • Ved udenlandsk læggemateriale angives klasse, markgeneration, klassegeneration, sort, mængden af læggemateriale og linjens areal i ansøgningsskemaet
  • Ved PBTC læggemateriale angives høstnummer og linjenummer.

Vi har udarbejdet en brugervejledning specifikt til ALM.

Brugerguide til anmeldelse af læggekartofler til marksyn

Hvis du er præbasisavler, skal du yderligere indsende en skitse over placeringen af linjerne i marken, herunder antal rækker og linjernes areal. Du skal ikke indtegne de enkelte linjer i IMK, men indsende et fysisk papir til os, eller scanne din tegning ind og vedhæfte som bilag til anmeldelsen.

Er du basisavler med avl af konsumkartofler, må du ikke avle læggekartofler og konsumkartofler af samme sort i samme vækstsæson. Derfor skal du også senest 25. maj sammen med din anmeldelse af læggekartoffelavl anmelde, hvilke udlægspartier du benytter til eventuel konsumavl.

Hvad hvis jeg ikke kan nå at anmelde til tidsfristen?

Du kan ansøge om dispensation til at forlænge tidsfristen, hvis du ikke når at anmelde dine marker inden tidsfristen. Det gør du ved at sende en skriftlig ansøgning, hvor du beskriver årsagen for at du har overskredet tidsfristen. Ansøgningen skal sendes til: xkar@lbst.dk

Dispensationen gives kun under særlige omstændigheder.

Du får en kvittering i Tast selv, kort efter at vi har modtaget din anmeldelse, og du skal selv gennemgå denne og kontrollere at alle linjer er anmeldt.

Kontrol af anmeldelse og kvittering

Vi meddeler dig om, hvorvidt de anmeldte linjer kan godkendes.

Vi sender et kvitteringsbrev i Tast selv med en liste over de linjer, som Landbrugsstyrelsen godkender til marksyn. Det er vigtigt at tjekke, at data for de enkelte linjer er korrekte. Hvis det ikke er tilfældet, skal du kontakte os, så snart du finder ud af det.

Hvis du har ændringer til dine linjer skal du anmelde det til os pr. mail på xkar@lbst.dk, hvor du beskriver ændringerne.

Anmeld et ekstra marksyn af din linje

Hvis du har brug for et ekstra marksyn af en eller flere af dine linjer f.eks. i forbindelse med eksport, kan du rekvirere et ekstra marksyn.

Find blanketten til at rekvirere et ekstra marksyn her

Harmonika overskrift

Tekst til den første

Underelement tekst

Underelement tekst 2

Nummer 3 tekst 

Lovstof

Lov om planter og plantesundhed m.v.:
Loven skal sikre korrekt implementering af EU’s markedsdirektiver om handel med frø, sædekorn og planter, og skal derudover supplere reglerne i plantesundhedsforordningen og kontrolforordningen. Loven er en bemyndigelseslov, der fastsætter rammen for udstedelse af regler på områderne. De nærmere regler findes i nedenstående bekendtgørelser og forordninger. 

Lov om planter og plantesundhed, lovbekendtgørelse 1050 af 10/07/2023

Planter og planteprodukter m.v.:
Bekendtgørelsen beskriver de krav, der skal overholdes i forhold til plantesundhed og kvalitet, for at kunne producere og omsætte planter og planteprodukter i EU´s indre marked. Bekendtgørelsen beskriver i overordnede træk kravene til plantesundheden og henviser til Plantesundhedsforordningen og dens gennemførelsesretsakter, for de specifikke bestemmelser.

Bekendtgørelse om plantesundhed nr 1147 af 20/07/2022

billedtekst

Vil du vide mere om kartofler?

Kartoflen er den tredje mest spiste afgrøde i verden

Kartoflen kan dyrkes i næsten alle klimazoner

Kartoflen er rig på vitaminer og mineraler

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: 
Planter&Biosikkerhed@lbst.dk