Økologi

Min overskrift om økologi og afgræsning

EU

Græsningsreglerne for økologiske malkekvæg kan være svære at forstå, men her kan du læse mere om hvad der er af krav til dig som økolog.

Is på bænk på Als

I Danmark betyder det, at de som udgangspunkt skal have adgang til græsningsarealer i græsningsperioden.

  • For kvæg er græsningsperioden fra 15. april til 1. november,
  • for ungdyr i alderen 6-12 måneder er den fra 1. maj til 1. november
  • og for kalve mellem 4 og 6 måneder er den fra 1 maj til 1. september.

Småkalve under 4 måneder kan opstaldes indendørs i græsningsperioden. 

Du kan læse mere om græsningsreglerne i vores vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. 

Lære mere om økologi på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Græsningsreglernes udvikling 

Græsningsreglerne har udviklet sig fra 2023 til i år (2024). Her kan du læse vjslkdfjlædsfkls dfosdfsæfd d dpsf. Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Ø-mærket er en garanti for, at et økologisk produkt er kontrolleret af de danske myndigheder, som jævnligt fører kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark. Ø-mærket kan frivilligt anvendes i mærkningen af fødevarer, når disse markedsføres som økologiske i varebetegnelsen. Det er en betingelse, at mærkningen med Ø-mærket foretages af en virksomhed, der er omfattet af de danske. 

Økologiske grise 

Græsningsreglernes udvikling fra 2023 til 2024
År Kvæg Svin Får og geder
2023 Græs - Græs
2024 Græs Græs Græs

Styrelsen har opgjort følgende tal for, hvor stort et areal, der i hvert af årene 2014-2017 ophørte med at være registreret som økologisk areal:

Areal der ophører som økologisk (opgjort i ha pr. 31. maj)

Tallene i tabellen er opgjort, således at vi har set på en geografisk registrering af, hvilke arealer, der fx i 2014 (pr. 31. maj) var registreret som økologisk eller under omlægning til økologisk jordbrug. Vi har så set på de samme arealer igen i 2015 (pr. 31. maj), og registreret hvor mange der fortsat er økologiske (eller under omlægning). Forskellen mellem de to tal fra hhv. 2014 og 2015 er så 12.318,68 ha. Bemærk at tallet for 2013 er opgjort på en lidt anden måde end de øvrige tal, men tallet vurderes overordnet set at være sammenlignelig med tallene for 2014 til 2017.

Der kan overordnet set være flere årsager til, at arealer ophører med at være økologiske. Det sker oftest i forbindelse med forpagtningsophør, salg, ophør af drift (fx ved dødsfald) eller arealet overgår til andre anvendelser fx skov, by eller vej.

Det skal understreges, at de ophørte arealer ikke nødvendigvis har haft tilsagn om Økologisk Arealtilskud eller fået udbetaling heraf, men nærmere oplysninger herom er p.t. ikke tilgængelige.

Styrelsen har ikke tal for årene før 2013, da der ikke er de nødvendige geografiske registreringer af de økologiske arealer i 2011 og før.

Økologiske arealer der ophører

Der er tidligere foretaget undersøgelser af, hvor mange bedrifter, der ophører som økologiske, hvilket fremgår af nedenstående rapport. Rapporten viser imidlertid IKKE sammenlignelige tal for, hvor stort et areal, der omdannes fra økologisk drift til konventionel drift, da tallene ikke skelner mellem om arealerne tilgår en anden økolog eller konventionel bedrift.

Engelsk lbst.dk 

 

Særligt om græsningsperioden

17.1.2 Kulstoflagrende afgrøder i sædskiftet
På en økologisk bedrift skal der dyrkes kulstoflagrende afgrøder svarende til 50 pct. af bedriftens indberettede produktionsareal med hovedafgrøder, mellemafgrøder og efterafgrøder. Dette skal fremgå af den årlige indberetning.290
Kulstoflagrende afgrøder er:291


Græs, græsblandinger, kløver og lucerne permanent eller i omdrift.

Udlæg af græs, græsblandinger, kløver, og mellem-/efterafgrøder.

Energiafgrøder, skovkulturer, frugttræer og buske med bunddække af græs.

Overordnet kan kravet kun opfyldes en gang på samme mark i samme vækstsæson. Det tæller f.eks. ikke dobbelt at opfylde kravet på samme mark med både en hovedafgrøde og en efterafgrøde. Se eksempler på kulstoflagrende afgrøder i
tabel 17.2

Indberetning i Økologiskemaet

Du skal indberette din hovedafgrøde helt, som du plejer. For at markerne tæller med, skal omlægningsdatoen* på arealerne være senest den dag, der indberettes. Derudover skal du forholde dig til, om du har et udlæg, efterafgrøde, mellemafgrøde, der opfylder kravet til bælgafgrøder og/eller kulstoflagrende afgrøder.

Et udlæg skal angives, den dag der indberettes. Økologiskemaet laver beregningen for dig, og hvis du har for lidt, får du en meddelelse om dette af systemet. Meddelelsen er ikke en blokerende fejl. Du skal dog sørge for at beskrive de fysiske forhold på arealet i bemærkningsfeltet i Økologiskemaet. Dette har betydning for din økologikontrol. Den rullemenu, som du skal vælge ud fra, ser ud som den valgbare tekst i tabel 17.3. De to andre kolonner i tabel 17.3 er indsat, så du her kan se, hvad der tæller med som henholdsvis bælgafgrøde og kulstoflagrende afgrøde

Definitioner og et eksempel

For at kunne dokumentere at du overholder reglen om 170 kg total-N pr. ha pr. planperiode, skal du omregne udnyttet N til total N. ”Total-N” defineres som det totale indhold af kvælstof i gødningen. ”Udnyttet N” er den del af kvælstofindholdet,
der effektivt kan udnyttes af afgrøden.

I eksemplet herunder er vist princippet i omregning af udnyttelsesprocent til total N. Der er til et areal på 1 ha indkøbt en mængde husholdningsaffald, (som har et udnyttelseskrav på 20), der indeholder 25 kg udnyttet N. For at beregne total-N
værdien skal de 25 kg udnyttet N ganges med 100 og divideres med 20 (25 kg udnyttet N / 0,20 = 125 kg total-N). Det er derfor muligt at benytte op til 45 kg total N pr. ha udover det indkøbte husholdningsaffald

Spørgsmål og svar om afgræsning

Dyrene skal stadig på græs. Du må gerne tilskudsfodre ude på arealerne, eller fortsat fodre inde i stalden. 

Hvis arealerne ikke tillader, at dine dyr kommer på græs, fordi de er for våde, skal du kunne dokumentere dette ved en kontrol. Ud-bindingsdato skal fremgå af din logbog, herunder evt. årsag til hvorfor dyrene ikke er kommet på græs 15. april. 

Dyrene skal stadig have adgang til udearealer. Du kan tilskudsfodre på arealerne og inde i stalden. Husk de skal have let adgang til rent drikkevand. Vær særligt opmærksom på muligheder for at søge skygge. 

Ko med økomærke om halsen

Faktaboks

Der er ca. 4.000 økologiske landbrugere i Danmark.

Det økologiske areal er blevet mindre fra 2022 til 2023. 

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk