I Danmark betyder det, at de som udgangspunkt skal have adgang til græsningsarealer i græsningsperioden.
- For kvæg er græsningsperioden fra 15. april til 1. november,
- for ungdyr i alderen 6-12 måneder er den fra 1. maj til 1. november
- og for kalve mellem 4 og 6 måneder er den fra 1 maj til 1. september.
Småkalve under 4 måneder kan opstaldes indendørs i græsningsperioden.
Du kan læse mere om græsningsreglerne i vores vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Lære mere om økologi på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Græsningsreglernes udvikling
Græsningsreglerne har udviklet sig fra 2023 til i år (2024). Her kan du læse vjslkdfjlædsfkls dfosdfsæfd d dpsf. Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Ø-mærket er en garanti for, at et økologisk produkt er kontrolleret af de danske myndigheder, som jævnligt fører kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark. Ø-mærket kan frivilligt anvendes i mærkningen af fødevarer, når disse markedsføres som økologiske i varebetegnelsen. Det er en betingelse, at mærkningen med Ø-mærket foretages af en virksomhed, der er omfattet af de danske.
Økologiske grise
Græsningsreglernes udvikling fra 2023 til 2024
År |
Kvæg |
Svin |
Får og geder |
2023 |
Græs |
- |
Græs |
2024 |
Græs |
Græs |
Græs |
Styrelsen har opgjort følgende tal for, hvor stort et areal, der i hvert af årene 2014-2017 ophørte med at være registreret som økologisk areal:
Areal der ophører som økologisk (opgjort i ha pr. 31. maj)
Tallene i tabellen er opgjort, således at vi har set på en geografisk registrering af, hvilke arealer, der fx i 2014 (pr. 31. maj) var registreret som økologisk eller under omlægning til økologisk jordbrug. Vi har så set på de samme arealer igen i 2015 (pr. 31. maj), og registreret hvor mange der fortsat er økologiske (eller under omlægning). Forskellen mellem de to tal fra hhv. 2014 og 2015 er så 12.318,68 ha. Bemærk at tallet for 2013 er opgjort på en lidt anden måde end de øvrige tal, men tallet vurderes overordnet set at være sammenlignelig med tallene for 2014 til 2017.
Der kan overordnet set være flere årsager til, at arealer ophører med at være økologiske. Det sker oftest i forbindelse med forpagtningsophør, salg, ophør af drift (fx ved dødsfald) eller arealet overgår til andre anvendelser fx skov, by eller vej.
Det skal understreges, at de ophørte arealer ikke nødvendigvis har haft tilsagn om Økologisk Arealtilskud eller fået udbetaling heraf, men nærmere oplysninger herom er p.t. ikke tilgængelige.
Styrelsen har ikke tal for årene før 2013, da der ikke er de nødvendige geografiske registreringer af de økologiske arealer i 2011 og før.
Økologiske arealer der ophører
Der er tidligere foretaget undersøgelser af, hvor mange bedrifter, der ophører som økologiske, hvilket fremgår af nedenstående rapport. Rapporten viser imidlertid IKKE sammenlignelige tal for, hvor stort et areal, der omdannes fra økologisk drift til konventionel drift, da tallene ikke skelner mellem om arealerne tilgår en anden økolog eller konventionel bedrift.
Engelsk lbst.dk