Landbrugsstyrelsen administrer tilskudsordningerne for lavbundsprojekter, kvælstof- og fosforvådområder, som finansieres gennem EU’s landdistriktsprogram.
Med overgangen til EU’s CAP-program i 2023 erstattes ordningerne for lavbundsprojekter og kvælstofvådområder med én samlet ordning for Vand og Klimaprojekter. Vandprojekter har formålet at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet, hvorimod klimaprojekter er lavbundsprojekter med formålet at reducere drivhusgasser fra kulstofrige lavbundsjorder. Ved begge typer projekter genoprettes naturlige hydrologiske tilstande i jorden ved afbrydning af dræn. Desuden gælder for begge, at man kan søge om tilsagn til forundersøgelse og realisering. Der skal være gennemført en forundersøgelse, inden man kan søge om realisering. Forundersøgelsen tjener det formål at undersøge, om det vil være muligt at gennemføre et projekt. Der vil være forundersøgelser, der konkluderer, at arealet af forskellige årsager ikke er egnet. Det tager typisk fire til syv år at gennemføre et lavbundsprojekt fra igangsættelse af forundersøgelsen til den faktiske udtagning, bl.a. grundet forhandlinger og jordfordeling mellem involverede lodsejere.
Den første ansøgningsrunde til ordningen for Vand og Klimaprojekter er indtil d. 22. november åben for ansøgninger om nye projekttilsagn. Da optælling af nye tilsagn afventes herfra, kan opstart af nye projekter siden april ikke meldes på nuværende tidspunkt.
På nuværende tidspunkt er der givet tilsagn til forundersøgelse af 48 lavbundsprojekter svarende til et areal på 11.856 hektar, hvoraf en andel er gennemførte undersøgelser, der afventer tilsagn til realisering. 13 projekter, der dækker et areal på 1.515 hektar, er under realisering.
Hvad angår kvælstofvådområder er der på nuværende tidspunkt givet tilsagn til 43 forundersøgelsesprojekter fordelt på 3.136 hektar samt realisering af 57 projekter med udtagning af 4.600 hektar. 34 pct. af disse projekter er på baggrund af det nuværende tørvekort placeret på kulstofrig lavbundsjord med et samlet areal svarende til 2.641 hektar. Disse arealer bidrager til målsætningen om at udtage og ekstensivere 100.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder inden 2030.
Der er ikke givet tilsagn til fosforvådområder siden 2021. Styrelsen åbner en ansøgningsrunde om fosforvådområder i 2024.
Som del af udtagningsindsatsen er der afsat midler til ekstensivering med slæt af op til 38.000 hektar lavbundsarealer årligt. Der har i 2023 været givet tilsagn til ca. 6.300 hektar med dette formål via EU’s bio-ordning, ekstensivering med slæt, der under Landbrugsstyrelsens administration kan søges årligt af lodsejere. Ordningen bidrager i udtagningsindsatsen som en forberedende indsats på kulstofrige arealer, hvor permanent udtagning ikke er mulig i første omgang, f.eks. grundet et behov for at udpine jorden for kvælstof og fosfor ved årligt slæt af biomasse, inden permanent udtagning ved vådlægning.