Landbrugsstyrelsens opgaver er overgået til hhv. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø samt Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Før du åbner en ny fødevarevirksomhed, skal du have en række forhold på plads. Det gælder også, hvis du overtager en fødevarevirksomhed fra en anden ejer (ejerskifte).
Du har selv ansvaret for at overholde reglerne, så du er med til at sikre fødevaresikkerheden. Du kan søge mere information om reglerne for registrering og autorisation i autorisationsvejledningen og i hygiejnevejledningen eller kontakte din brancheforening.
Ikke alle med fødevareaktiviteter behøver at registrere sig hos Fødevarestyrelsen. Mange aktiviteter hører til enten privatsfæren eller ligger under den såkaldte "bagatelgrænse" – det vil sige i en zone mellem privat madlavning og professionel fødevareproduktion. I så fald skal du ikke registrere den.
Find ud af om dine aktiviteter hører til privatsfæren eller ligger under bagatelgrænsen i vores guide Skal min virksomhed registreres hos Fødevarestyrelsen?.
Læs mere om Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen.
Før du registrerer din virksomhed, skal du sætte dig ind i, hvilke regler der gælder for hygiejne, indretning og drift.
Læs mere om hygiejne og indretning
Fødevarevirksomheder skal have et system til løbende at sikre, at deres fødevarer er i orden. Det vil sige, at fødevarerne overholder loven og er sikre for forbrugerne. Det system kaldes en egenkontrol og bygger på en analyse af de risici, der er forbundet med aktiviteterne i din virksomhed.
Få hjælp her til at lave en risikoanalyse og en plan for din egenkontrol
Nogle virksomheder skal registreres, mens andre skal autoriseres. Nogle skal gøre det hos Fødevarestyrelsen, mens andre skal gøre det hos en anden myndighed.
Find ud af hvad der gælder for dig i vores guide:
Sådan registrerer du din virksomhed